Pink Alley – Walking Lab

Shanghai, China ,2018

The former 222 lane of Panyu Road in Shanghai (14 m wide and 80 m long) was interrupted by unplanned corridors of vegetation and parking spaces. 🚘 This made it an extremely busy and dark alley, difficult for pedestrians to navigate comfortably and safely. πŸŒ†βš οΈ

In 2018, the Walking Lab project was carried out, following a day of suggestions from neighbours. πŸ—£οΈ This was also dubbed ‘Little Pink Alley’ (小粉巷) by the neighbours, bringing a warm touch to Shanghai’s cold winter.πŸ’• The main concept behind it was to create a walking laboratory, underpinned by the principles of pedestrian priority and child-friendliness. 🚢

The height difference was eliminated to provide a shared surface for pedestrians, bicycles and vehicles. πŸš—πŸš²πŸ§ In this way, street users negotiate the right of way through ‘cooperation’. 🀝 This, together with the undulating curves of the ground, promotes slow driving. 🚸

An experimental belt marks the pedestrian-friendly route. 〰️ Five seating areas were created, encouraging residents to create gardens and community activities together. πŸŽ‰ In addition, children’s games were provided such as jumping grids. πŸ€ΈπŸ§’
Neighbours welcomed the new living room and said their relationship had grown closer. πŸ‘©β€β€οΈβ€πŸ‘¨πŸ‘¨β€β€οΈβ€πŸ‘¨πŸ‘©β€β€οΈβ€πŸ‘©

This project was designed by XZ line Architects, with the collaboration of Changning District, and was part of the Xinhua Design Festival, and the Shared Community Street project. 🧩
Thanks to pioneering projects such as this one, transport planning in Shanghai has been influenced to prioritise slow-moving traffic, and to turn roads back into streets. πŸ‘©β€πŸ¦½πŸšΆπŸš΄

πŸ“Έ: Workshop XZ line Architects

Do you want to see your experiment featured in our collection?
Send us and email to info@streetexperiments.com